5 manieren waarop NetSuite je helpt om stuklijsten beter te beheren

11 juni 2021 - Blog

Als je bedrijf regelmatig produceert of assembleert, dan is de kans ontzettend groot dat je werkt met stuklijsten. Worstel je met het proces om stuklijsten aan te maken, bij te houden of biedt je huidige ERP oplossing niet voldoende functionaliteit, dan is dit blog voor jou. Ben je een doorgewinterde productie expert, dan zijn de onderwerpen in dit blog voor jou waarschijnlijk gesneden koek. Neem in dat geval vooral even een kijkje op onze productiepagina om te lezen wat er allemaal nog meer mogelijk is.

De stuklijst als eigen object

Stuklijsten, ook wel bekend als Bill of Materials (BoM) of recepturen, zijn geordende lijsten met alle artikelen en materialen die nodig zijn om een artikel te assembleren of produceren. Stuklijsten worden in NetSuite apart opgeslagen. Je kunt dus een stuklijst opbouwen zonder dat deze aan een eindproduct of een halffabrikaat is gekoppeld. Dit is ontzettend handig tijdens de ontwerpfase van het product. Per stuklijst kan vastgelegd worden voor welke eindproducten, halffabrikaten, locaties en entiteiten deze beschikbaar is.

Voorbeeld van een stuklijst in NetSuite met meerdere revisies (klik om te vergroten)

Revisies

De stuklijsten van NetSuite zijn uitgerust met revisiebeheer. Per stuklijst kun je dus bijhouden welke wijzigingen je maakt op een stuklijst. Hierbij kan een bestaande stuklijst eenvoudig worden gekopieerd, maar er kan ook een volledig nieuwe stuklijst worden gedefinieerd. Op de werkorders wordt naast de gebruikte componenten ook vastgelegd conform welke stuklijstrevisie het artikel gebouwd is. Dit geeft dus een goede traceerbaarheid voor garantie en service, helemaal in combinatie met het gebruik van batch- of serienummers.

Stuklijsten koppelen aan artikelen

Om de stuklijst in het productieproces te kunnen gebruiken, moet deze aan een halffabrikaat of eindproduct worden gekoppeld. Per artikel kunnen één of meerdere stuklijsten worden gekoppeld. Er kan één stuklijst als algemene standaard worden aangewezen, maar het is ook mogelijk om per locatie een andere beschikbare stuklijst te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat producten op verschillende plekken afwijkende specificaties hebben of omdat het product anders opgebouwd wordt. Tijdens het productieproces is het mogelijk om af te wijken van de standaard stuklijst en uit te wijken naar een alternatieve stuklijst indien de situatie hierom vraagt.

Bepaal in NetSuite zelf per locatie hoe je een artikel samenstelt (klik om te vergroten)

Samenwerken

Het maken en bijhouden van stuklijsten vraagt vaak om een nauwgezette samenwerking. Het is dan ook van groot belang dat taken nauwgezet opgevolgd worden en informatie centraal beschikbaar is. Daarom biedt NetSuite je de mogelijkheid om bijlagen te koppelen per stuklijst of zelfs per revisie. Ook kun je per stuklijst en revisie taken aanmaken voor jezelf of anderen. Deze taken worden gekoppeld aan de stuklijst of revisie, waardoor je altijd inzicht hebt in de activiteiten die er op hebben plaatsgevonden.

Maak taken aan die direct gekoppeld zijn aan een stuklijst of revisie (klik om te vergroten)

Meerlaagse stuklijsten

NetSuite biedt de mogelijkheid om meerlaagse stuklijsten te maken. Dit is mogelijk door assemblage artikelen toe te voegen in een andere stuklijst. Hierbij bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van fantoom stuklijsten. Dit houdt in dat je extra gelaagdheid kunt aanbrengen in stuklijsten zonder dat je halffabrikaten hoeft te produceren. Zodra een fantoom artikel in een productieorder wordt toegevoegd, dan ‘explodeert’ dit artikel en worden de componenten toegevoegd. Uiteraard kan er, indien de situatie hier om vraagt, ook gebruik worden gemaakt van halffabrikaten. Met NetSuite worden de productieorders van halffabrikaten met een druk op de knop aangemaakt.

Overzicht van een eenvoudige meerlaagse stuklijst (klik om te vergroten)

Verwervingswijze

Per component in een stuklijst kun je aangeven hoe dit artikel normaliter verworven wordt. De beschikbare methoden hangen af van het type artikel. In het geval van halffabrikaten kan er gekozen worden om deze uit voorraad te halen, een werkorder te maken of het halffabrikaat te laten ‘exploderen’ en de sub-componenten op te nemen in de werkorder. Bij voorraadartikelen kan er gekozen worden om deze uit voorraad te halen of hiervoor een inkooporder te maken. Tijdens het productieproces kan er, indien de situatie hier om vraagt, afgeweken worden van de normale verwijzingswijze.

Afval en verlies

In sommige gevallen heb je met afval en/of verlies uit productie of assemblage te maken. Hierbij valt te denken aan snij- of zaagverlies, maar ook aan een percentage componenten dat tijdens productie niet blijkt te voldoen of kapot gaat. NetSuite geeft je de mogelijkheid om per component een percentage in te geven. Op basis van dit percentage rekent NetSuite dan het daadwerkelijk aantal benodigde aantal uit om het artikel te kunnen maken. Het aantal inclusief afval en verlies wordt doorgerekend op alle relevante plekken in het systeem, zoals het inkoopadvies of bij het alloceren van voorraad.

Afval en verlies worden in NetSuite automatisch doorberekend in een productieorder (klik om te vergroten)

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.