Wat voegt een Warehouse Management System toe aan ERP?
In een tijd waarin e-commerce een grote vlucht neemt en de marktvraag grillig verloopt, is voorraadbeheer voor veel handelsbedrijven een flinke uitdaging. Je klanten verwachten immers niets minder dan een snelle en correcte levering. Als je ‘nee’ moet verkopen, bestelt je klant bij een ander voor je het weet. Om de kosten van voorraadbeheer te verlagen en magazijnprocessen efficiënter te laten verkopen, breiden veel handels- en productiebedrijven hun ERP-systeem uit met een warehouse management system (WMS). Wat voegt zo’n WMS toe aan je ERP-systeem en wat zijn hiervoor de opties?
Ontdek nu NetSuite WMSLees verder of navigeer direct naar:
- Wat is warehouse management?
- Wat is een warehouse management systeem?
- Hoe gebruik je een warehouse management systeem?
- De voordelen van een WMS
- Soorten warehouse management systemen
- Welke WMS-oplossing past het beste bij jouw situatie?
Wat is warehouse management?
Warehouse management is een verzamelnaam voor alle processen rondom het runnen, aansturen en beheren van een magazijn. Dit kan variëren van zaken als magazijnindeling, het aansturen van medewerkers tot en met dagelijkse activiteiten zoals het ontvangen en beheren van voorraad, het afhandelen van orders en het aansturen van vervoerders. Warehouse management helpt om deze magazijnprocessen te optimaliseren en te integreren, zodat deze zo productief en efficiënt mogelijk verlopen. Daarnaast kan je met warehouse management fouten reduceren en resultaten inzichtelijk en meetbaar maken.
Het verschil tussen Warehouse Management en Inventory Management
Warehouse management (magazijnbeheer) kan je zien als een aanvulling op Inventory Management (voorraadbeheer). Allereerst zorg je met voorraadbeheer er voor dat de benodigde goederen op het juiste moment in het magazijn aanwezig zijn. Je kijk vooral naar voorraadwaarde, voorraadhoogtes en trends over magazijnen heen. Op basis van deze analyses kan je voorraadniveaus van materialen en producten optimaliseren. Het doel van voorraadbeheer is om ruimte en geld te besparen en toch aan de vraag van de klant te kunnen voldoen.
Warehouse management is gericht op het ontwerpen, organiseren en praktisch aansturen en beheren van een magazijn. Aanvullend op voorraadbeheer regelt magazijnbeheer zaken als magazijnorganisatie en -ontwerp, orderverwerking, procesmonitoring en -rapportage, taakbeheer en het plannen van mensen en middelen om de afhandeling van de logistieke processen te optimaliseren.
Wat is een warehouse management systeem?
Een warehouse management systeem kan realtime inzicht geven in elk aspect van je magazijnactiviteiten; van de locatie van elk artikel tot het aantal werknemers op de inpakafdeling. Een WMS helpt bij het beheren en optimaliseren van magazijnprocessen, bijvoorbeeld bij personeelsplanning of het picken van productieorders en verkooporders. Het systeem kan al deze stappen efficiënter organiseren. Voor de meeste bedrijven scheelt scheelt dit veel tijd en geld, aangezien het logistieke proces een grote kostenpost is.
Hoe gebruik je een warehouse management systeem?
Warehouse management systemen kan je inzetten om het gehele proces binnen je magazijn aan te sturen. Dit zijn de belangrijkste activiteiten:
- Je magazijn optimaal gebruiken: door magazijn- en voorraadinformatie in te geven, kan een WMS helpen je optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte
- Haalbare dagplanning opstellen: op basis van de lopende orders de juiste menselijke capaciteit inzetten en vervoerders inplannen
- Voorraden volgen: via barcodescanning eenvoudig voorraden volgen tijdens verplaatsingen, picken en verzenden
- Orders verwerken: efficiënt en gedetailleerd orders picken
- Monitoring en rapportages: activiteiten volgen en problemen vroegtijdig ontdekken en oplossen, prestaties beoordelen en verbeterpunten ontdekken en doorvoeren
De voordelen van WMS
Het gebruik van een WMS biedt meerdere voordelen voor de processen in je magazijn(en):
- Verspilling verminderen: beter beheer van het magazijn, de voorraad en de personeelsplanning helpt om afval te minimaliseren en kosten te besparen
- Optimaliseer magazijnprocessen: van het ontvangen van voorraad tot het verzamelen, verpakken en verzenden, een WMS gebruikt data om knelpunten en andere problemen op te sporen
- Minder menselijke fouten: met een eenvoudige, efficiënte werkwijze voor opslag, picken en verpakken vergroot je de nauwkeurigheid van de orderverwerking en de tijd die je mensen hiervoor nodig hebben in het magazijn
- Materialen realtime volgen: traceer de voorraad met partij- en batchnummers, zodat je precies kan zien waar materialen en artikelen zich in de toeleveringsketen bevinden
- Betere relaties in de keten: stem de inkomende en uitgaande goederenstroom af met leveranciers, vervoerders en klanten zodat bestellingen zo efficiënt mogelijk worden ontvangen en verzonden
- Flexibiliteit vergroten: reageer sneller op veranderingen in het ordervolume, seizoenseffecten of onverwachte verstoringen
Soorten warehouse management systemen
In de praktijk zien we 3 soorten warehouse management systemen:
Standalone on-premise WMS
Een losstaand on-premise WMS biedt vaak functionaliteit voor magazijnbeheer en ondersteunt zaken als voorraadbeheer, orderafhandeling en vervoer. Met on-premise WMS moet je zelf het IT-beheer verzorgen. Denk hierbij aan applicatie onderhoud, software-upgrades en het oplossen van eventuele IT-gerelateerde problemen. In vergelijking met andere typen duurt de implementatie van een on-premise WMS vaak langer, omdat er complexe integraties met bestaande bedrijfssoftware nodig zijn.
Cloud WMS
Cloud WMS zijn webgebaseerde SaaS-oplossingen. Hierbij werken gebruikers via de webbrowser met de software die gehost wordt door de leverancier of producent. Het voordeel hiervan is dat je geen omkijken hebt naar het IT-beheer. Ook verloopt de implementatie vaak sneller omdat cloud WMS-oplossingen in de regel eenvoudiger configureerbaar zijn. Cloud WMS kan over het algemeen goed geïntegreerd worden met cloud ERP-systemen en andere technische oplossingen.
WMS-modules binnen ERP-systemen
Een WMS ERP-module is volledig geïntegreerd met een ERP-oplossing, die daarnaast ook modules bevat voor andere bedrijfsactiviteiten zoals boekhouding, CRM, verkoop- en voorraadbeheer. In deze situatie worden alle gegevens (dus ook WMS-gegevens) bewaard in één gedeelde database. Zo heeft iedereen in de organisatie altijd toegang tot dezelfde, actuele informatie. NetSuite en zijn WMS-module zijn hier een voorbeeld van.
Welke WMS-oplossing past het beste bij jouw situatie?
Zoals je ziet, biedt een WMS uitgebreide mogelijkheden om het totaalproces in jouw magazijn(en) te optimaliseren, je bedrijfsresultaten te verbeteren en ervoor te zorgen dat klanten de juiste producten op tijd ontvangen. Maar welk WMS past nu het beste bij jouw organisatie? We geven 5 tips:
- Welk WMS past bij jouw specifieke situatie? Er zijn veel WMS-oplossingen in de markt. Welke het best bij jouw organisatie past, hangt af van heel wat factoren. Sommige oplossingen zijn met name geschikt voor specifieke branches of voor bepaalde organisatiegroottes. Breng daarom per WMS in kaart in hoeverre deze voldoet aan de wensen en eisen van jouw organisatie.
- Kijk breder dan alleen het WMS. Denk bijvoorbeeld aan je ERP-systeem. Het ERP-systeem dient als bron voor het WMS. Uitgevoerde opdrachten en andere relevante informatie wordt vaak ook weer teruggestuurd vanuit het WMS naar het ERP-systeem. Daardoor zijn de integraties vaak uitgebreid en in sommige gevallen zelfs complex. Dit kan tot aanzienlijke investeringen leiden.
- Houd ook je ERP-systeem tegen het licht tijdens de zoektocht naar een nieuwe WMS-oplossing. Misschien heeft je huidige ERP-systeem al een ingebouwde WMS-oplossing? Of misschien zijn er standaard koppelingen beschikbaar met derde systemen? Bedenk hierbij ook of je tevreden bent over je huidige oplossing. Kan je huidige ERP je de komende jaren voldoende ondersteunen om je doelen te bereiken? Is een investering in je huidige oplossing een goede zet of zijn er betere oplossingen?
- Kan het WMS met ERP integreren? Kijk goed naar de technische aspecten van het WMS van jouw voorkeur. Hoe goed zijn de integratiemogelijkheden met je ERP-systeem en/of andere kernapplicaties? Waar wordt de applicatie gehost? Hoe is het geregeld met updates? Wie verzorgt het onderhoud en zijn hier kosten aan verbonden?
- Maak een goede totale kostenberekening (TCO). Al deze bovenstaande vragen zijn van invloed op de investering en de onderhoudskosten. Zo’n totale kostenberekening kan je helpen om een gefundeerde beslissing te maken over een belangrijke nieuwe stap in de digitalisering van je onderneming. We adviseren je dan ook om al deze elementen goed in te kaart te brengen.
We helpen je graag verder
Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, biedt NetSuite een WMS-module als onderdeel van ERP. Beide oplossingen volledig geïntegreerd en doordat het een cloud-oplossing is, heb je geen omkijken meer naar je IT. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op of kijk verder op de WMS-pagina.
Heb je na het lezen van dit blog behoefte om met ons in gesprek te gaan over WMS, ERP of de selectie hiervan? Neem dan contact met ons op. We hebben ruime ervaring op het gebied van ERP en WMS en horen graag hoe we je verder kunnen helpen.
Maak kennis met NetSuite WMS Neem contact met ons op
Tijdens een spelletje Memory dubbele kaarten opzoeken kan ontzettend leuk zijn, maar niemand zit er …
Met gepaste trots kondigen we aan dat we het Fortiqo-team uitbreiden met technisch specialist Jaco …