Een WMS maakt de Supply Chain flexibel

22 december 2020 - Blog

Het magazijn is een van de belangrijkste, maar wellicht ook onopvallendste, onderdelen van de Supply Chain. Het magazijn is meer dan een opslagfaciliteit, het is de plek waar voorraad, distributie en data samenkomen. Als magazijnactiviteiten uitvallen kan dit een bedrijf volledig verlammen. Niets is zo schadelijk voor een organisatie als het niet kunnen leveren van orders.

Hier zijn 5 manieren om samen met het WMS van NetSuite de flexibiliteit van je magazijn te vergroten zodat verstoringen tot het verleden behoren:

1 – Word flexibel met Real time inzicht in voorraad

Krijg inzicht in de voorraad via data. Wanneer je precies weet welke artikelen je op voorraad hebt, waar, hoeveel en of ze al zijn toegewezen aan een (productie)order, kun je de voorraad op elk gewenst moment analyseren en de inkoop- of productieschema’s aanpassen om aan verandering in de vraag te voldoen.

2 – Betere beheersing van uitbesteed werk

Veel bedrijven outsourcen een gedeelte van hun activiteiten zodat ze zich kunnen focussen op datgene waar ze goed in zijn. Voor een bedrijf met productie kan dit betekenen dat een extern logistiek bedrijf wordt ingeschakeld voor het opslaan en distribueren van goederen. Of wellicht wordt een gedeelte van het productieproces uitbesteedt om juist te kunnen focussen op productontwikkeling. In beide gevallen ben je kwetsbaar voor levering- of kwaliteitsproblemen wanneer je geen zichtbaarheid hebt over de keten.

Dit is met name het geval wanneer eigen materialen worden opgestuurd naar onderaannemers voor assemblage of montage. Het is nog steeds erg belangrijk om inzicht te krijgen in de voorraad, net als je dat zou willen hebben als assemblage binnen de eigen muren plaats zou vinden.

Met de nieuwe uitbestede productiefunctionaliteit van NetSuite heb je de mogelijkheid om het volledige uitbestedingsproces te sturen vanuit een enkele productieorder of inkooporder. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat er gedurende het hele proces goed zicht is op de voorraad en dat geassembleerde producten uiteindelijk op de juiste locatie worden opgeslagen.

3 – Versimpel handelingen en processen

Het vereenvoudigen en standaardiseren van processen leidt tot efficiëntere processen en verkleint de kans op fouten. Door processen te stroomlijnen en eenvoudig te houden ben je in staat om sneller in te spelen op veranderingen in de markt.Een WMS-oplossing die gebruikt maakt van opslaglogica leidt de magazijnmedewerker door elke stap van het ontvangstproces en zorgt ervoor dat de juiste gegevens worden ingevoerd en vastgelegd in het ERP. Met als resultaat dat producten sneller op de beoogde locatie terechtkomen.

Bij het verzenden van goederen helpt NetSuite WMS gebruikers om het picken van bestellingen via uitslag-strategieën zo efficiënt mogelijk uit te voeren. NetSuite helpt jou om orders gebundeld te picken (wave picking) en taken via de juiste looppaden af te leggen. Veelgebruikte strategieën als FIFO, LIFO, voorkeurslocaties, pick-to-fill en pick-to-clean stellen organisaties hierbij in staat om precies te bepalen hoe de voorraad wordt gebruikt om uitgaande orders uit te leveren.

Door te werken met inslag-, pick-, pack- en verzendstrategieën wordt het afhandelen van magazijnactiviteiten eenvoudiger en is er minder training en kennis benodigd. Met NetSuite WMS kun je alle logistieke activiteiten afhandelen via een mobiel device die gebruikers stap voor stap door het proces begeleiden. Hierdoor is het personeel breder inzetbaar en kun je in het geval van onverwachte piekdrukte snel tijdelijk personeel inzetten.

4 – De intelligente Supply Chain Tower

Door proactief verstoringen te identificeren in de Supply Chain kun je de gevolgen van deze verstoringen minimaliseren of voorkomen. De NetSuite Supply Chain Control Tower maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en voorspellende analyses om waarschuwingen te geven over mogelijke risico’s in de Supply Chain. Ook helpt de Supply Chain Tower om de impact te bepalen van mogelijk aanpassingen in de Supply Chain. Doordat verstoringen vaak ontstaan op basis van verschillende factoren, is het handmatig monitoren van de Supply Chain een tijdrovende taak.

De Supply Chain Tower waarschuwt gebruikers voor mogelijke risico’s zoals late inkooporders, achterstallige verkooporder en verplaatsingsorders. De waarschuwingen worden gepresenteerd met aanbevolen acties. Deze kunnen vervolgens worden geanalyseerd met wat-als simulaties om het effect op de gehele Supply Chain te bekijken. Bekijk hier de video over de Supply Chain Tower.

5 – Mobiel

Het werken met mobiele apparaten geeft snel inzicht in magazijnactiviteiten, voorraden en bestellingen zonder de werkvloer te verlaten. Daarnaast stellen mobiele apparaten, zoals scanners, organisaties in staat om logistieke processen op een uniforme manier af te handelen. Snel en met de juiste registratie!

Het warehouse management systeem van NetSuite – of WMS – biedt al deze mogelijkheden en meer. Het biedt meer controle over magazijnactiviteiten, realtime zichtbaarheid van voorraad en bestellingen, vermindert handmatige processen en verhoogt de flexibiliteit. Hierdoor kunnen logistieke managers snel ingrijpen bij verstoring van de Supply Chain – iets waarvan we het er allemaal over eens kunnen zijn dat het nu belangrijker is dan ooit tevoren.

Door: Kendall Fisher, Executive Producer and Host of The NetSuite Podcast
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.